Od ovih objava o “influenci” koja se opasno širi Italijom prošlo je više od 125 godina. Ako listamo dvojezične novine Muraköz/Medjimurje kroz siječanj, veljaču i ožujak te hladne zime 1892. naići ćemo na još sličnih vijesti, vijesti o strašnoj gripi koja hara čitavom Europom i koja odnosi čak i članove kraljevskih obitelji, točnije engleskog princa Alberta Victora! Nije naravno on usamljen na listi, Murakoz javlja da su od gripe umrli i “tri austrijski nadvojvode (erchercegi), jedna barunica, egipatski podkralj, brazilski car i brojni drugi, a piše da se smrtnost običnih ljudi mjeri u jezerama”. Nisu bili u krivu, ta je epidemija po čitavoj Europi odnijela oko milijun ljudi.
Na kraju Prvog svjetskog rata, godine 1918., svijet je pogodila strašna španjolska gripa, koja je prema nekim procjenama zarazila četvrtinu svjetske populacije, a točan broj smrtno stradalih još se procjenjuje i varira od dvadeset, pa sve do pedeset i više milijuna ljudi. Zbog ekonomskih i gospodarskih posljedica Prvog svjetskog rata stanovništvo je bilo izgladnjelo, slabog imuniteta i bez mogućnosti dobivanja potrebne njege, pa su zato i rezultati bili katastrofalni.
Današnja medicina i standard omogućuju nam daleko bolju skrb o bolesnima nego je to bilo prije 100 i više godina, a kanali komunikacije daleko su brži nego je to bilo tada. Velika većina stanovništva je pismena i u stanju je pratiti upute za ponašanje u kriznim situacijama. Zbog toga vas pozivamo da se PONAŠATE ODGOVORNO i spomenutih se uputa pridržavate, jer samo prevencijom brzog širenja virusa COVID-19 možemo omogućiti svima da dobiju potrebnu medicinsku skrb.

Vezani člananci