CIMPER - SPOMEN DOM RUDARSTVA

Interpretacijski centar Spomen dom rudarstva “Cimper”, Mursko Središće

Centar za kulturu Rudar

U interpretacijskom su centru obrađene različite teme, od same geneze ugljena, preko povijesnog razvoja, tehnologije, utjecaja na zajednicu, života rudara i rudarki, pa do teških posljedica na zdravlje i stradanja.

Cimper – edukativni interpretacijski centar kroz suvremenu multimedijsku opremu donosi priču o bogatoj povijesti rudarstva ugljena na području Murskog Središća, a svi će posjetitelji saznati i odgovor zašto je Murskog Središće i pedeset godina po zatvaranju posljednje rudne jame grad rudara – zauvijek. Uz Interpretacijski centar „Spomen dom rudarstva Cimper“, kroz projekt Energy tour uređen je i Spomen park naftaštva u Peklenici.

ISTRAŽI POVIJEST RUDARENJA

CIMPER

Spomen dom rudarstva – interpretacija rudarstva na području Murskog Središća

Postav kroz multimedijalnu opremu, muzejsku građu i info panoe priča priču o rudarstva na području Murskog Središća, o utjecaju na život ljudi, na razvoj zajednice, o cijenama koje su se plaćale, kao i o bićima iz mitova i legendi, bićima koja su živjela u rudnicima i koja su izazivala strahopoštovanje. Cijeli postav odiše mističnošću, koje je nedavno dobilo sasvim novu dimenziju. Mitološka bića, vile i patuljci, nedavno su u Spomen domu dobile neočekivano društvo. Riječ je o biću poznatom po mudrosti, biću koje je i samo izvor brojnih mitova i legendi. Pogađamo, riječ je o sovi. Sova je najvjerojatnije ušla u prostor prilikom čišćenja i prozračivanja i odlučila se tamo nastaniti.

VIDEO DOŽIVITE CIMPER

Prostor Spomen doma rudarstva „Cimper“ i nadalje će se nadograđivati i plan je prostor susjedne hale pretvoriti u suvenirnicu, blagajnu, sanitarni čvor, muzejsku čuvaonicu i interpretacijski centar industrijske baštine.

RUDARSTVO NA SJEVERU MEĐIMURJA

Rudarstvo na sjeveru Međimurja je sve do sredine 70-ih godina XX. stoljeća imalo veliki utjecaj na sve aspekte života tog kraja. Tako i grad Mursko Središće svoj razvoj duguje upravo rudarima i bogatoj rudarskoj povijesti.

Kao trajna zahvala i spomenik nebrojenim junacima koji su zadužili zajednicu svojim radom u rudarskim jamama uređen je multimedijalni postav Cimper koji posjetitelje upoznaje sa poviješću rudarenja i teškim životom rudara.

 U krugu pet kilometara od Cimpera ispričane su još dvije atraktivne priče o povijesti industrijske baštine. U mjestu Peklenica nalazi se rekonstruirano 1. industrijsko naftno polje na svijetu, a u mjestu Selnica zbirka starodobnih vozila obitelji Šardi.

Novosti

Novosti CZK

Lipanj u Centru za kulturu „Rudar“

Lipanj u Centru za kulturu „Rudar“ Posljednja kazališna i glazbena poslastice prije jeseni Dojmovi s festivala „Murski patuljci“ još se nisu slegli, a već najavljujemo lipanj. Lipanj u Centru za kulturu „Rudar“ donosi pregršt aktualnih filmskih naslova, uz...

Pročitaj više

PONUDA ZA VEĆE GRUPE

OSTVARITE  POPUST NA GRUPNI POSJET

Organizirate li obilazak Cimpera za veću skupinu? Uz prethodnu najavu i prema dogovoru nudimo vam popuste za skupine prilikom kupnje ulaznica. Parkiranje je za autobuse i minibuseve je besplatno.

ZATRAŽI PONUDU ULAZNICA

Zatražite ponudu za ulaznice u Spomen dom rudarstva “Cimper”

8 + 4 =

CJENIK ULAZNICA
  • Odrasli individualno 4 €
  • Djeca individualno (6 – 18 g ) 3 €
  • Odrasli grupa 3 €
  • Djeca grupa 2 €
  • Stručno vodstvo (hrvatski) 20 € (+ 10 € za Spomen park naftaštva u Peklenici)
  • Stručno vodstvo (engleski) 30 € (+15 € za Spomen park naftaštva u Peklenici)

ISTRAŽITE CIMPER