Črni i beli rudari – jedinstvena prilika za besplatnim primjerkom monografije o rudarenju ugljena i nafte na širem području Murskog Središća

15.05.2023. | Novosti CZK

 

U Centru za kulturu „Rudar“ danas u 18.00 sati na rasporedu je predstavljanje monografije „Črni i beli rudari“ U nakladništvu Grada Mursko Središće, u sklopu projekta Energy tour, iz tiska je izašla monografija o rudarstvu ugljena i nafte na području Murskog Središća. Autori monografije su Mihaela Mesarić i Zoran Turk, urednik je Zoran Turk, a recenzenti akademik Dragutin Feletar i profesori Hrvoje Gračanin i Nenad Buzjak. Monografija na znanstveni, ali i popularni način obrađuje povijest rudarstva ugljena i nafte na području Murskog Središća, tehnologije rudarenja, život rudara i rudarki, utjecaj rudarstva na razvoj Murskog Središća, cijenu u vidu ozljeda i bolesti, kao i geoprostorna obilježja šireg područja Murskog Središća iz aspekta rudarstva. Knjiga je bogata fotografskim i drugim grafičkim prilozima, a dizajn potpisuje Tomislav Brozović.

Ulaz na današnje predstavljanje je slobodan, a posebno je iznenađenje za sve uzvanike besplatni primjerak monografije. Knjiga ima znanstvenu težinu i jedna je od rijetkih koja obrađuje problematiku rudarenja na području Republike Hrvatske, međutim, prije svega je spomenik svim junacima koji su u jamama ostavili zdravlje i živote za boljitak svoje obitelji i svoga grada.