Poučna kazališna predstava za djecu u Centru za kulturu „Rudar“ Svako dijete bit će nagrađeno knjigom „Beli i črni rudari“

20.05.2023. | Novosti CZK

Poučna kazališna predstava za djecu u Centru za kulturu „Rudar“

Svako dijete bit će nagrađeno knjigom „Beli i črni rudari“

 

Kazalište nema ulogu samo nasmijati ljude, već i odgajati, kako one najstarije, tako i one najmlađe. Ove nedjelje, 21. svibnja, u 17.00 sati u Centru za kulturu „Rudar“ gostuje Kazališna družina Pinklec s predstavom „Ja (ne) pričam“. Riječ je upravo o poučnoj predstavi o prijateljstvu, toleranciji i međusobnom uvažavanju kod djece, s elementima i komičnog i ozbiljnog. Cijena ulaznice je 4,00 eura, a svako će dijete (a i pratnja) dobiti besplatni primjerak knjige „Beli i črni rudari“, monografije rudarstva ugljena i nafte na širem području Murskog Središća. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni ili putem internet stranice: https://czk-rudar.hr/#details?st=44&po=2023-05-21 .


O PREDSTAVI:


Kazališna družina PINKLEC, Centar za kulturu Čakovec

JA (NE) PRIČAM

Redatelj: Romano Bogdan

Tekst: Ivona Marciuš

Scenografija i lutke: Mario Jakšić

Glazba: Dokleja Davor, Aleksandar Filo i Ena Jagec

Igraju: Aleksandar Filo, Ena Jagec, Davor Dokleja

Usamljeni dječak Luka hoda ulicom, šetajući svog psa, jer nitko od prijatelja iz razreda koje je pozvao nije došao na njegov rođendan. Luka je jako povučen i ne zna kako se sklapaju prijateljstva niti razgovara u društvu. Svi mu se smiju jer uvijek samo šuti, a i ako kaže nešto, to bude potpuno krivo ili blesavo. Njegov jedini prijatelj je pas kojemu priča sve što mu se događa i što ga muči- najviše to što ne zna kako bi komunicirao s vršnjacima, tužan što mu pas ne može odgovoriti i pričati s njim. Odjednom, pas ga povuče u jednu napuštenu kuću. Dječak se ne može oduprijeti i ulazi u kuću u kojoj se nalaze mačka i pas, prijatelji njegovog psa. Tada njegov pas progovori i družina ga dočeka kao svog najboljeg prijatelja. Tu počinje priča o njihovom prijateljstvu u kojem ga životinjska družina uči kako da se približi svojim vršnjacima.

Kroz lutkarsko-igrane etide, stvorit ćemo priču o neprilagođenom, povučenom dječaku kojeg će dva psa i jedna mačka naučiti kako da prevlada svoj strah od pričanja i stekne prijatelje. Spoj komičnog i ozbiljnog, realnog, spojiti će se u suigri glumaca i lutkarskih elemenata, obraćajući se djeci kroz igru u čijoj srži se nalazi važna poruka o odrastanju, prihvaćanju i prijateljstvu.