Uspješna prva godina za Spomen dom rudarstva Cimper

21.06.2023. | Novosti CZK

Novi interpretacijski centar, Spomen dom rudarstva Cimper, koji je u cijelosti obnovljen, s novim osmišljenim postavom, bogatom multimedijalnom opremom opremljen i svečano otvoren na Dan grada 2022. godine ubrzo obilježava godinu dana rada.

Njime upravlja Centar za kulturu „Rudar“, a u prvoj se godini može pohvaliti s više od 4.000 posjetitelja, prvom održanom noći muzeja u Murskom Središću, nekoliko dana otvorenih vrata kroz 2022. godinu, te više od dvadeset školskih i raznih drugih skupina samo u tekućoj 2023. godini.

Spomen dom rudarstva Cimper dio je i Ekomuzeja Međimurje, te potpuno odgovara suvremenim turističkim sadržajima koji su prije svega u službi zajednice. Svakom posjetitelju je tako jasno da je Spomen dom rudarstva Cimper prije svega spomenik svim zaslužnim rudarima s šireg područja Murskog Središća, te edukativni sadržaj koji njihove potomke upoznaje s teškim zanatom na kojem je izrastao ovaj kraj, a tek nakon toga i zanimljiv sadržaj za sve brojnije turiste. Ove je godina predstavljena i monografija Beli i črni rudari, što je zapravo znanstveni temelj i argument postava koji je posložen u Cimperu.

Cilj je priču i nadograditi, kako novom opremom i virtualnom stvarnošću u samom Spomen domu rudarstva Cimper, tako i pretvaranjem susjedne hale u Interpretacijski centar industrijske baštine Međimurja, s pripadajućom suvenirnicom, blagajnom i sanitarnim čvorom.

Time će se industrijska priča, koja započinje još Spomen parkom naftaštva u Peklenici, u potpunosti zaokružiti, a Mursko Središće postati destinacija za višednevni izlet.